Zona de reziliență este un instrument care ne ajută să ne înțelegem starea mentală și corporală. Zi de zi și ceas de ceas avem de-a face cu suișurile și coborâșurile vieții și suntem cuprinși de fel de fel de emoții. Atunci când vă simțiți în control și când sunteți capabili să faceți față provocărilor zilnice care vă apar în cale, înseamnă că vă aflați în Zona de Reziliență. Atunci când vă aflați în Zona de Reziliență, puteți alege ce vreți să faceți. Puteți lua decizii bune, puteți gândi clar și puteți face față provocărilor vieții. S-ar putea să vă simțiți furioși sau triști, surescitați sau obosiți, cu toate astea vă simțiți capabili să vă gestionați viața.
Oare ce se întâmplă atunci când intrați într-un conflict sau vă certați cu un prieten sau cu un membru al familiei? Sau dacă picați la un examen extrem de important? Sau se întâmplă ceva neașteptat care vă tulbură sau vă stresează foarte rău? Sau când ceva vă sâcâie de multă vreme dar fără să puteți să faceți ceva pentru a ameliora situația? Când aceste lucruri se întâmplă, ele provoacă stres corpului și minții. Dacă stresul este prea mare, puteți fi aruncați fie în Zona Înaltă, fie în Zona Joasă. Acest lucru ni se întâmplă tuturor. Este modul normal în care sistemul nervos răspunde la prea mult stres
Cum este Zona Înaltă?
Blocarea în Zona Înaltă ne schimbă emoțiile, corpul și capacitatea de a
gândi critic, de a comunica și de a lua decizii corecte. Probabil că ați văzut pe cineva care a rămas blocat în Zona Înaltă. Când o persoană este blocată în Zona Înaltă, aceasta poate simți anxietate, furie, agitație interioară, frică, sau că lucrurile au scăpat de sub control.
Deoarece sistemul nervos este pus sub presiune, se poate observa că inima bate mult mai rapid, că mușchii se încordează, că respirația devine mai superficială. Ar putea să apară și dureri de cap, greață, indigestie sau probleme cu somnul. Blocajul în Zona Înaltă afectează fiecare organ din corp. Prin urmare, este ușor să observăm că fețele și vocile celor blocați în Zona Înaltă se schimbă.
Deoarece rezonăm în mod natural cu stările emoționale și fizice ale altor oameni, s-ar putea să ne simțim incomod sau chiar nesiguri atunci când suntem în preajma unei persoane care este blocată în Zona Înaltă.
Pe de altă parte, stresul ne poate arunca în Zona Joasă. Probabil cunoașteți pe cineva care a rămas blocat în Zona Joasă. Pentru că sistemul său
nervos a intrat pe o turație redusă, s-ar putea ca persoana respectivă să se simtă atât de epuizată încât să nu mai vrea să se dea jos din pat.
S-ar putea să nu vrea să întâlnească alte persoane. S-ar putea să se simtă singură, apatică, absentă și lipsită de motivație. Se poate observa că nici măcar nu mai prezintă interes față de lucrurile care ar face-o fericită în mod normal, cum ar fi mâncarea preferată sau activitățile distractive.
Nu este nimic în neregulă dacă suntem aruncați în afara Zonei noastre de Reziliență. De fapt, ni se întâmplă tuturor din când în când! Dar a rămâne blocați în Zona Înaltă sau Zona Joasă poate provoca probleme dacă se întâmplă des, dacă durează prea mult, sau dacă duce la agravarea
sentimentelor și comportamentelor nesănătoase. Acest lucru se datorează faptului că blocarea în Zona Înaltă sau în Zona Joasă duce la scăderea atât a conștientizării de sine, cât și a capacității noastre de a lua decizii bune.
Din fericire, dacă acordați atenție propriului corp, puteți recunoaște momentul când vă aflați în Zona voastră de Reziliență și când ați fost aruncați în afara ei. Odată ce observați ce se întâmplă, aveți libertatea de a alege să folosiți tehnici care să vă ajute să vă reîntoarceți în Zona de Reziliență. Cu alte cuvinte, aveți libertatea de a alege.
Nu ne putem controla întotdeauna mediul în care trăim sau ceea ce fac alții. Dar putem învăța să avem mai mult control asupra modului în care răspundem la provocări. Cu toții avem la dispoziție abilități înnăscute de reziliență pentru a putea face acest lucru. Este important să folosiți toate abilitățile pe care le aveți în momentele în care aveți cea mai mare nevoie de ele. Și poate că este înțelept să dobândiți mereu alte abilități de reziliență pentru a vă extinde și mai mult abilitățile pe care le aveți deja.