Complexitatea stărilor afective
Fișă de lucru
În viața cotidiană, emoțiile oamenilor sunt adesea confuze, amestecate, contradictorii și, mai ales, ele sunt interpretate doar în funcție de perspectiva personală asupra unei situații. Abilitatea de a manifesta empatie se poate dezvolta odată cu descoperirea influențelor pe care le are punctul de vedere personal asupra reacțiilor emoționale și odată cu înțelegerea complexității unei stări afective, care presupune trăirea mai multor tipuri de emoții simultan.
Într-o conversație, poți să-ți manifești empatia prin reflectarea sau oglindirea celor două componente fundamentale ale mesajului care își este comunicat, adică semnificația mesajului și încărcătura sa emoțională. Pe măsură ce situațiile pe care le experimentăm devin mai complexe, ne regăsim din ce în ce mai des plutind în derivă într-o mare de emoții confuze. Aceste trăiri emoționale sunt, de fapt, reacții electrice și chimice care au loc în diferite părți ale organismului nostru, prin urmare ele nu se prezintă într-o formă exactă, a cărei semnificație să o putem traduce direct în cuvinte. O reflectare bună va conduce întotdeauna către clarificare.
Scenariul 1 – De-a baba oarba
Povestea
Imaginează-ți că fiica ta, care este deja plecată la facultate, îți lasă un mesaj vocal pe telefon, anunțându-te că are ziua de vineri liberă și că va veni acasă cu mașina, pentru un weekend prelungit. Tu te aștepți să ajungă în jurul prânzului. Ea ajunge acasă înspre seară, împreună cu o prietenă, și rămân doar atât timp cât au nevoie ca să își schimbe hainele, grăbindu-se să ajungă la marea deschidere a unui nou club. Se întorc acasă în jurul orei trei noaptea și dorm până aproape de prânz.
Apoi, cele două merg împreună la cumpărături și iau prânzul în oraș, ajungând acasă la cină, când în sfârșit aveți ocazia să stați de vorbă. Aveți o discuție foarte interesantă, dar tu ai cumpărat deja bilete la un spectacol de teatru pe care își dorești să îl vezi de mai multe luni, iar până te întorci acasă, fiica ta și prietena ei au ieșit din nou în oraș. A doua zi, se trezesc în timp ce tu ești la biserică și, când ajungi acasă, realizezi că ele deja au plecat, având de parcurs un drum destul de lung cu mașina până la campusul universitar. Pe masă găsești un bilet lăsat de fiica ta: „Mulțumesc pentru tot, m-am bucurat să te văd și m-am distrat de minune.” Cum te simți?
Instrucțiuni
Lucrând în perechi, aveți 5 minute la dispoziție pentru a discuta despre cum ar fi putut părintele să îi comunice fiicei felul în care s-a simțit pe parcursul momentelor-cheie ale weekend-ului. Gândiți-vă că sunteți prieteni apropiați ai acestui părinte. Prietenii apropiați sunt cei cu ajutorul cărora putem clarifica evenimentele din viața noastră, deoarece ei vor reflecta ceea ce transmitem atât pe cale verbală, cât și la nivel emoțional. Un bun ascultător poate să aibă funcția unei oglinzi multidimensionale, în care putem observa acele părți ale noastre pe care nu le putem vedea în mod direct sau asupra cărora nu ne-am concentrat încă atenția. Unul dintre voi va juca rolul părintelui, iar celălalt va juca rolul prietenului cu care părintele discută întâmplarea de mai sus. Faceți împreună o listă de emoții ale părintelui în raport cu situația descrisă, precizând și cauza fiecărei emoții în parte, și completați prima coloană a tabelului de mai jos.
Acum, faceți același joc de rol și în cazul fiicei, inversând rolurile, astfel încât cel care a fost părintele să fie acum prietenul și cel care a fost prietenul să fie acum fiica. Discutați despre cum ar fi putut fiica să răspundă mai empatic părintelui ei, fără a renunța la distracția alături de cea mai bună prieten. Enumerați emoțiile fiicei și cauzele lor în tabelul de mai jos:
Emoțiile părintelui și cauzele lor | Emoțiile fiicei și cauzele lor |
Iată care ar fi putut fi emoțiile părintelui:
După primirea mesajului fiicei simți bucurie și fericire și ai o stare puternică de nerăbdare și entuziasm. Când fiica nu ajunge acasă vineri la prânz, odată cu trecerea orelor, starea ta devine din ce în ce mai anxioasă, mai tensionată și îngrijorarea ta crește. Când fiica ajunge acasă, în sfârșit, simți o mare ușurare și recunoștință, dar când realizezi că nu este singură te simți rănit și, într-un fel, dezamăgit. Aceste emoții cresc în intensitate atunci când ea pleacă, la scurt timp după ce ajunge acasă. Până la trei noaptea, deja te enervezi și te simți folosit, deoarece știi că va dormi până târziu a doua zi, ceea ce se și întâmplă. Când, în sfârșit, ai ocazia să interacționezi cu ea, la cină, ești nerăbdător și fericit să o asculți, dar o parte din tine încă este supărată.
Pe de altă parte, deși erai nerăbdător să vezi spectacolul de teatru încă de când ai cumpărat biletele, acum regreți că le-ai luat, pentru că ai vrea să îți petreci mai mult timp cu fiica ta. Ți-e greu să t4e concentrezi la ce spune, fiindcă ești îngrijorat că s-ar putea să fii pe cale să pierzi contactul cu ea. Când pleci la biserică, a doua zi de dimineață, ești deja demoralizat de gândul că, până te vei întoarce,
Mergi cu turma sau singur?
Fișă de lucru
Citește ambele scenarii prezentate mai jos și discută cu grupul cât de eficiente au fost manifestările de independență identificate.
Scenariul 1
Un funcționar guvernamental, cu o funcție managerială de vârf, își prezintă activitatea unei comisii, care este mulțumită de competențele sale și de rezultatele rapide pe care le obține. El pare să aibă întotdeauna o atitudine pozitivă față de membrii comisiei, iar ei se pot baza pe faptul că va îndeplini sarcinile corect și la timp. Este ca și când acesta ar putea face orice i-ar cere comisia și nu se arată niciodată nemulțumit.
Cu toate acestea, membrii comisiei au fost șocați atunci când au primit rezultatele unei evaluări la 360 de grade a întregii echipe coordonate de persoana în cauză, declarațiile angajaților sugerând faptul că erau în pragul grevei. A reieșit că managerul respectiv accepta orice solicitare din partea comisiei și o delega apoi propriilor subordonați, cărora le cerea să o îndeplinească, indiferent de costuri. Adesea, acest lucru genera urgențe inutile, nenumărate ore suplimentare și sarcini confuzante, incorect și insuficient planificate. Ca urmare, comisia se întreabă dacă este posibil să mai păstreze un astfel de angajat.
Scenariul 2
Câțiva membri ai unei echipe de șapte persoane sunt nemulțumiți de șeful lor. Cel mai nemulțumit dintre toți a reunit grupul pentru a întocmi o listă de preocupări personale, listă pe care a decis să o prezinte superiorului șefului lor, fără a i-o arăta înainte șefului. Un membru al echipei a refuzat să ia parte la această manevră, cu toate că toți colegii s-au supărat pe el. Acel membru lucra în echipa respectivă de numai trei ani, dar avea în spate o experiență de 15 ani în domeniu și nu era de acord cu ceea ce aveau de gând să facă ceilalți. Aceștia merg mai departe cu planul lor, iar superiorul șefului lor a acceptat o întâlnire cu ei.
Pune frână!
Fișă de lucru
- În ce situații concrete din viața ta privată sau profesională, ai avut un comportament prea agresiv? Ar putea fi util să te gândești la împrejurări în care regreți că ai fost prea insistent sau în care oamenii au fost vizibil intimidați de comportamentul tău.
- Ce anume faci atunci când te porți agresiv? Ridici vocea, folosești un ton condescendent sau devii furios și ostil?
- Cum ți-ai putea explica aceste comportamente agresive? Erai deja supărat? Îți dorești să câștigi cu orice preț?
- Explică de ce îți este mai greu să fii asertiv decât agresiv. Crezi că îți lipsesc abilitățile de a exprima eficient ceea ce simți sau ceea ce gândești? Ți-e teamă că ai putea părea vulnerabil?
- Găsește câteva metode de a depăși obstacolele precizate mai sus. Consideri că ai nevoie să îți dezvolți abilitățile de comunicare, să te calmezi sau să exersezi manifestarea unei doze mai mari de asertivitate și a unei doze mai mici de agresivitate într-un mediu securizat?
Impactul emoțiilor asupra deciziilor
Fișă de lucru
În jocul de rol care va urma, veți lucra în perechi, pentru a pune în practică un scenariu. „Liderul” este conștient de efectul emoțiilor asupra eficienței proceselor decizionale și îi prezintă „Supervizorului” o situație cu încărcătură emoțională mare. Prin urmare, Liderul intenționează să pună unele întrebări Supervizorului, astfel încât acesta să-și conștientizeze emoțiile și să le gestioneze pentru a obține rezultatele pozitive. În același timp, Liderul știe că și el va avea reacții emoționale pe parcursul discuției și intenționează să le conștientizeze și să le gestioneze corect.
Având ca punct de pornire introducerea de mai sus, Liderul va pune următoarele întrebări în timpul conversației cu Supervizorul. Prima din fiecare pereche de întrebări este o întrebare pe care Liderul și-o va adresa lui însuși, iar a doua este cea pe care o va adresa Supervizorului. La un moment dat, pe parcursul conversației, Liderul arată lista de întrebări Supervizorului și discută împreună despre faptul că întrebările respective îl ajută să aibă un dialog mai informat.
- Cum mă simt acum?/Cum te simți acum?
- De ce mă simt în acest fel?/De ce te simți în acest fel?
- Cum aș vrea să mă simt?/Cum aș vrea eu să te simți tu?
- Ce pot să fac sau să spun ca să îmi ating scopul?/Ce pot eu să fac sau să spun ca să te ajut pe tine să îți ating scopul?
Oricare din întrebările de mai sus poate fi repetată în timpul exercițului pentru a obține rezultatele dorite.
Joc de rol
Liderul
Ești liderul unei echipe și tocmai ai aflat că proiectul de care s-a ocupat echipa ta în ultimele două luni a fost trecut pe ultimul loc în lista de priorități a companiei, iar echipa ta va trebui să înceapă să lucreze imediat, de la zero, pentru un alt proiect. Acest nou proiect pare să aibă o relevanță mai mică, iar succesul echipei va fi mai greu de măsurat în acest caz. Ai programat o ședință cu supervizorul de pe cea mai înaltă poziție din echipa ta, astfel încât să îi dai veștile și să începeți să faceți un plan de acțiune pentru noul proiect.
Supervizorul
Având poziția de supervizor într-un proiect foarte important, la care echipa ta a lucrat intens în ultimele două luni, speri că în ședința programată de superiorul tău vei primi, în sfârșit, detaliile pe care le-ai cerut toată săptămâna. Când ajungi la ședință, îți dai seama că șeful are altceva de discutat cu tine. Observă-ți emoțiile, felul și măsura în care ele se modifică și încearcă să îți dai seama dacă te simți mai mult sau mai puțin descurajat de veștile noi pe care le primești.
La un moment dat, șeful îți va arăta o listă de întrebări despre care el crede că poate fi de ajutor, atât ție, cât și echipei tale, pentru a avea mai mult succes. Explorează modurile în care această strategie poate fi folosită astfel încât tu, liderul echipei și echipa să lucrați mai eficient împreună.
Vizită în realitatea celorlalți
Fișă de lucru
Gândește-te la un conflict de opinii sau la o neînțelegere cu o persoană din viața ta. Poate fi ceva legat de locul tău de muncă, de prieteni sau de familie, dar trebuie să fie un conflict care se desfășoară în prezent. Poate fi un conflict mai vechi și mai puțin dezbătut recent, dar gata să explodeze dacă subiectul ar fi adus în discuție. Cel mai probabil, deja te-ai gândit la o situație anume.
În spațiul de mai jos, alcătuiește o listă cu toate argumentele care demonstrează că tu ai dreptate în legătură cu poziția pe care ai adoptat-o și o altă listă cu argumentele care demonstrează că celălalt greșește, încercând să fi cât mai specific cu putință.
Acum, alcătuiește o listă, detaliată și precisă, cu argumentele pe care le-ar putea aduce cealaltă persoană pentru a demonstra că tu ești cel care greșește și ea are dreptate.
Încearcă să identifici cât mai multe dintre interesele, obiectivele, dorințele și nevoile care motivează cealaltă persoană. În general, interesele oamenilor sunt foarte diferite de pozițiile pe care ei le adoptă. Pozițiile sunt acele soluții evidente, concrete, pe care insistăm să le materializăm, crezând că asta ne va face fericiți, în timp ce interesele reprezintă nevoile mai greu de accesat și de înțeles, care trebuie satisfăcute pentru ca problema reală să fie rezolvată cu succes, Oamenii tind să se concentreze pe pozițiile pe care le adoptă și, în unele cazuri, nu ajung niciodată să-și înțeleagă cu adevărat interesele, Totuși, ei sunt capabili să își conștientizeze interesele reale, dar pentru asta e nevoie de ceva efort și, uneori, de ajutorul unei
alte persoane imparțiale.
După ce ai identificat interesele celeilalte persoane asumi și ți-ai dat seama ce anume este important pentru ea, încearcă să îți asumi poziția ei în conflictul vostru și să construiești cea mai bună strategie pentru a obține rezultatele dorite Notează mai jos cele mai bune argumente pe care le poți găsi pentru a susține poziția celuilalt și explică de ce sunt ele valide, importante și demne de luat în considerare.
Acum, întoarce-te la interesele personale. Cel mai probabil, există o legătură directă, dar nu foarte evidentă, între interesele celeilalte persoane și ale tale. Care sunt obiectivele, dorințele și nevoile conștiente care te motivează? Compară cele două liste și încearcă să găsești similaritățile dintre ele. Ce anume aveți în comun? În legătură cu ce anume este nerealistă cealaltă persoană? Dar tu? Cum ar percepe situația o a treia persoană neutră și obiectivă? Cum s-a modificat percepția ta asupra realității ca urmare a acestui exercițiu?