Portofoliu de Resurse Digitale SELI

Presentation held by Dr. E.Nihal Lindberg Kastamonu University, Faculty of Education: presentation

Dezvoltarea imaginii de sine și a încrederii în sine prin psihodramăTraining orientat: Propunere CDS

Activități de dezvoltare a abilităților socio-emoționale (ghidul dirigintelui): program de activitati complet

Activități de dezvlotare socio-emoțională (îndrumar pentru profesori și părinți ): Prezentare powerpoint

  1. Site-uri cu informații despre educația socio-emoțională
  2. https://www.kinderpedia.co/ro/invatarea-socio-emotionala.html?format=html

Învățarea socio-emoțională: CE, CUM și DE CE într-o lume schimbătoare

Ce este învățarea socio-emoțională?

Specialiștii definesc învățarea socio-emoțională ca fiind procesul de dezvoltare a conștiinței de sine, a autocontrolului și a abilităților interpersonale care sunt vitale pentru succesul la școală, la locul de muncă și în viață.

Cinci componente cheie ale învățării socio-emoționale

Potrivit Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning (CASEL), o organizație dedicată elevilor și educatorilor pentru a contribui la obținerea de rezultate pozitive pentru elevii din învățământul preșcolar, sfera socio-emoțională cuprinde  conștiința de sine, autogestionarea, conștiința socială, abilitățile de relaționare și luarea deciziilor responsabile. 

1.Conștiința de sine

Este esențial ca fiecare copil să aibă capacitatea de a își recunoaște emoțiile și modul în care acesta îi influențează comportamentul; să își cunoască punctele forte și punctele slabe pentru a dobândi mai bine încrederea în abilitățile lui. În raport cu toate acestea, copiii pot proiecta obiective și pot contura strategii potrivite pentru a atinge acele scopuri. 

2.Autogestionare

Autogestionarea presupune preluarea controlului asupra propriilor gânduri, emoții și acțiuni derulate în anumite situații, precum și conturarea unor noi strategii viitoare.  Un copil cu un autocontrol puternic este capabil să facă față factorilor de stres și va înțelege că un posibil eșec face parte din procesul de învățare. Până când cei mici să aibă exercițiul necesar să se autogestioneze singuri, ei au nevoie de sprijin și de spațiu pentru a greși, a crește, a învăța.

3.Conștiință socială

Acest element al învățării socio-emoționale presupune capacitatea de a te pune în locul unei alte persoane care poate proveni dintr-un mediu sau o cultură diferită de cea în care ai crescut. Capacitatea de a simți, de a arăta și de a acționa cu empatie acasă, la școală și în cadrul comunității extinse. 

4.Abilități de relaționare

Capacitatea de a construi și de a menține relații sănătoase cu persoane din diverse medii. Această competență implică ascultarea activă și abilitatea de a comunica eficient cu ceilalți, rezolvarea conflictelor și pe faptul de a ști când să ceri sau să oferi ajutor. Acestea îl ajută pe copil să comunice, să asculte și să colaboreze. Pentru ca cei mici să preia tipare de relaționare sănătoase, este important să le poată observa la părinți, rude și profesori și să le discute împreună cu aceștia.

5.Luarea responsabilă a deciziilor

Pentru a învăța să găsească cele mai bune decizii, cei mici trebuie să reușească să gândească în perspectivă, să înțeleagă că trebuie să cântărească propriile nevoi, dar și nevoile celor din jur. Pentru a încuraja această abilitate, copiii au nevoie de modele de bune practici și de conversații de sprijin. 

Rezultatele învățării socio-emoționale sunt semnificative. Potrivit Jurnalului american de sănătate publică, școlile care folosesc activități de antrenare a celor cinci elemente anterior menționate, raportează o îmbunătățire a performanțelor academice ale copiilor, reducerea bullying-ului și a ratei de abandon școlar, dar și o influență pozitivă asupra personalității copiilor. 

Beneficiile directe pe care învățarea socio-emoțională le aduce

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, creșterea conștiinței de sine, performanța academică și profesională semnificativ îmbunătățită și comportamentele pozitive manifestate atât în interiorul, cât și în afara instituțiilor de învățământ sau a locului de muncă, sunt beneficiile imediate ale unei inteligențe socio-emoționale ridicate. 

Un nivel matur al inteligenței emoționale îi ajută pe elevi să facă față mai bine stresului, să rezolve probleme mai ușor și să afișeze empatie față de cei din jur. Elevii care sunt echipați pentru a face față problemelor care îi afectează la nivel personal sunt apoi mai capabili să gestioneze mai bine obstacolele. 

Învățarea, încă de timpuriu, a comportamentelor pozitive care se extind dincolo de un nivel pur academic de realizare, poate ajuta copiii să dezvolte abilitățile transversale necesare pentru multe locuri de muncă ale viitorului, cum ar fi abilitățile de lucru în echipă, capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți și rezolvarea problemelor. Acest lucru poate contribui la pregătirea copiilor pentru succes pe parcursul anilor de școală și dincolo de ei.

Cum se întâmplă învățarea socio-emoțională?

Există multe modalități de a încorpora activități cu focus pe socio-emoțional, în sala de clasă sau acasă. Specialiștii punctează faptul că una dintre cele mai eficiente strategii de integrare a învățării socio-emoționale este ca activitățile să fie strecurate pe parcursul întregii zile, de la activități bine structurate, până la activități care presupun doar conversații deschise împreună cu cei mici.

Jurnal pentru autodescoperire

La intervale regulate (spre exemplu: o dată pe săptămână) copiii pot nota sau desena într-un jurnal lucrurile care i-au adus bucurie în săptămâna respectivă (seara de jocuri de societate, ieșitul în parc, seara de desene animate etc.). Acest exercițiu îi va ajuta pe cei mici să își exerseze conștiința de sine (înțelegând ceea ce le place) și autocontrolul (înțelegând cum reacționează la lucrurile care le plac).

Un animal de companie

Deținerea unui animal de companie îi va ajuta pe copiii să își dezvolte empatia și responsabilitatea. Atunci când cei mici învață să aibă grijă de un animal de companie și se angajează în activități jucăușe cu acesta, în mod indirect își dezvoltă competențele socio-emoționale.

Jocuri de empatie

Acesta poate fi un joc de rol, verbal sau poate fi jucat cu ajutorul unor cartonașe. Scopul acestei activități este de a prezenta copiilor un set de situații și de a observa răspunsurile lor. Spre exemplu, pe unul dintre cartonașe poate fi notat: „Un copil a căzut în parc și toți ceilalți copii au început să râdă de el. Ce părere ai despre această situație? Tu ce ai fi făcut dacă ai fi văzut acel copil? Ce ai fi făcut dacă tu erai copilul care a căzut?”. Indiferent de răspunsul copiilor, aceasta este o activitate valoroasă care demonstrează cum pot părinții sau profesorii crește nivelul de empatie al copiilor și cum îi pot ghida spre a înțelege anumite situații de viață.

Emoțiile pe coala de desen

Cum arată să fii fericit sau trist? Dar surprins sau îngrijorat? Această activitate oferă copiilor oportunitatea să exprime emoțiile comune prin desene sau picturi. În crearea imaginilor, ei vor reflecta asupra gândurilor și sentimentelor lor – și ale altor persoane. De asemenea, copilul poate asocia sentimentele cu diferite culori (de exemplu, galben folosit pentru a semnala bucuria).

Doza de bunătate zilnică

Pe parcursul zilei, părinții îi pot încuraja pe cei mici să caute modalități de a-i ajuta pe alții. Poate că este vorba de a ține ușa deschisă unui vecin care are mâinile ocupate, de a complimenta noul tricou al unui prieten, de a spune „mulțumesc” și „te rog” sau de a invita pe cineva nou la joacă. Prin această activitate de învățare socio-emoțională, ei vor dezvolta conștiința socială și abilitățile de relaționare.

Intrebarea cea mai importanta este insa CUM putem sa ii ajutam pe copii:

• Sa fie motivati si pregatiti pentru a invata?
• Sa inteleaga riscurile si oportunitatile?
• Sa aleaga acele decizii si comportamente benefice pentru ei si pentru cei din jur?
• Sa vada dincolo de ei si sa aprecieze nevoile celorlalti?

Vă propun mai jos o serie de activități pe care le puteți desfășura cu elevii dvs. atât online, cât și offline, prin care să promovați dezvoltarea acestei competențe.

1. Conectați-vă cu elevii! – Înainte de a începe lecția propriu-zisă, este bine să creați o legătură cu elevii dvs., să-i întrebați cum se simt și care sunt așteptările lor de la această zi. Elevii vor vedea că empatizați cu ei, le valorizați opiniile și vă adaptați noilor situații.

2. Promovați lucrul în echipă pentru a-i învăța să coopereze, să comunice, să negocieze și să-și argumenteze opiniile. Chiar dacă în prezent e imposibil de realizat o întâlnire față-în-față, există o mulțime de aplicații în care elevii își pot partaja ecranele dispozitivelor și pot dezvolta diverse proiecte.

3. Utilizați citate/ idei pentru creșterea mindset-ului în cadrul orelor. Motivați-i permanent și dezvoltați-le încrederea în ei.

4. Jocurile de rol sunt întotdeauna o idee bună pentru a crește inteligența emoțională.

5. Promovați board game-urile la școală și acasă. Acestea reprezintă o modalitate excelentă de a-i învăța pe elevi să gestioneze diverse situații și de a lua cele mai bune decizii.

6. Monitorizarea propriului progres. Provocați-i pe elevi să găsească cele mai bune modalități de monitorizare a progresului personal la o anumită disciplină, cu ajutorul unui jurnal/ tabel. În acest fel, elevii vor deveni conștienți de propria învățare, își vor conștientiza propriile nevoi, lacune și abilități.

7. Cereți-le feedback cu privire la diverse probleme și promovați-le ideile.

8. Încheiați-vă ziua la fel cum ați început-o, prin a-i întreba pe elevi cum s-au simțit, ce a mers bine și ce nu.

Probabil că aceste activități par banale, dar pentru elevi sunt cruciale în dezvoltarea lor ca membri responsabili și echilibrați ai societății în care trăiesc. Nu toți elevii au norocul de a experimenta în mediul familial astfel de contexte pentru creștere și dezvoltare personală, așadar, dragi profesori, fiți modelele elevilor voștri! 

  1. PDF-uri referitoare la educția socio-emoțională
  2.  https://www.ise.ro/wp-content/uploads/2021/05/competentele-sociale-si-emotionale-exemple-de-bune-practici-pentru-profesori-si-consilieri-scolari9348.pdf

Mâinile dragostei

 Scrieţi pe mâna stângă/dreaptă de pe fişa de lucru ce aţi primit/dăruit sau v-aţi dori să primiţi/dăruiţi de la ceilalţi (exemplu: gesturi de afecţiune, ajutor în anumite dificultăţi pe care le întâmpinaţi etc.).

Decupaţi palmele care „mângâie” oamenii.

    Inima care primește- Lipiți palmele mâinii stângi pe coala de flipchart „Inima care primeşte”.

Inima care dăruiește-  Lipiți palmele mâinii drepte pe coala de flipchart „Inima care dăruieşte”.

Întâlnire cu Pufi.

Pufi este o minge pufoasă care are chip și exprimă bucuria. Întâlnirea cu Pufi este de fapt o activitate de cunoaștere. Fiecare copil îl aruncă pe Pufi la un coleg, spunându-ipe nume. Cel care îl primește își spune numele și spune un lucru care îi place, dar care începe cu aceeași literă ca inițiala numelui său. Ceea ce este foarte frumos la acest joc, este că mulți copii

încep să sugereze celui care are mingea ce ar putea să spună, încercând să își amintească

preferințele acestuia. La final, fiecare spune cum se simte, alegând o emoție din roata emoțiilor, un desen pe care îl primește fiecare copil, pentru a-l expune acasă. Au fost desfășurate trei„întâlniri cu Pufi”, cu trei clase de la ciclul primar.

Roata emoțiilor

Roata emoțiilor este un cerc care arată ca o țintă de forma unui cerc și care cuprinde o varietate de stări sufletești, de la cele primare până la cele mai complexe. Avem nevoie de un bol cu bilețele cu numele fiecărui elev din clasă, dar și cu numele doamnei profesoare. Un copil, al cărui nume l-am extras din bol, merge legat la ochi cu mâna întinsă și se oprește cu carioca pe o emoție. El povestește o situație în care s-a simțit așa, spune la ce s-a gândit atunci și ce a făcut. Se discută comportamentele sale și se găsesc eventuale alternative. Copilul respectiv extrage un alt bilet și jocul continuă. Astfel, se creează o atmosferă prietenoasă în care copiii înțeleg emoțiile din propria perspectivă, dar și din a celorlalți colegi. Au fost desfășurate două astfel de activități,cu elevi ai claselor a III-a și a IV-a.

Ceaiul lecturii

Ceaiul lecturii a fost o activitate foarte interesantă, desfășurată împreună cu elevii unei

clase a II-a și cu părinții acestora. Într-un mediu lejer, cu ceai și biscuiți, așezați comod, elevii

și-au prezentat trăirile legate de fragmentele unui roman pe care toți îl citiseră în prealabil.

Părinții au participat activ, alegând și ei fragmente. Una dintre cele mai interesante și utile

concluzii pentru scopul nostru a fost aceea că elevii au observat că, deși au citit același fragment, gândurile și emoțiile lor nu au fost identice. Părinții au completat cu ideea că orice lucru poate fi privit din mai multe unghiuri. La finalul activității, pentru a ne amuza, am citit o poveste „pe voci” (supărat, dezamăgit, vesel, extaziat, furios, înfricoșat etc.). Și am învățat că există o mimică specifică pentru fiecare emoție, dar că nu toate fețele sunt identice când exprimă emoția respectivă.

Points of you

Points of you este un joc de dezvoltare personală și socială, care conține un set de cuvinte,

un set de întrebări și un set de imagini. Ideea jocului este stimularea asociațiilor libere, a

autodezvăluirii, a dobândirii de noi perspective referitoare la propria persoană, la ceilalți și la

lume, în general. Clasa a fost împărțită în trei grupe egale: grupa cuvintelor, grupa imaginilor și grupa întrebărilor. Copiii din grupa cuvintelor au luat câte un jeton cu un cuvânt, cei din grupa întrebărilor unul cu o întrebare, iar cei din grupa imaginilor câte un jeton cu o fotografie. Au fost invitați să caute modalități de a se grupa câte trei: o întrebare, un cuvânt, un jeton și apoi să prezinte o idee. Mai dificil decât ne-am așteptat a fost desprinderea de ideea de „cum e corect” și să lase frâu liber imaginației. Majoritatea grupelor au fost creative și au prezentat idei la care ne-au mărturisit că nu se gândiseră până atunci. Jocul a fost foarte apreciat de către elevi pentru că nu le-a pus nicio barieră, niciun criteriu de asociere, stimulându-le creativitatea. Activitatea în grupurile mici a fost foarte intensă și productivă. Jocul a fost desfășurat inițial cu două clase de gimnaziu (a VIII-a), apoi cu două clase a VII-a și cu o clasă a IV-a. Au fost desfășurate în total cinci activități.

Bibliografie

Instrumente profesionale pentru Training, Coaching și Dezvoltare Personală:

https://www.points-of-you.ro/

Roata emoțiilor: https://go2coaching.ro/roata-emotiilor/

Resurse pentru inovare în învățare: https://www.twinkl.ro/resource/ro-t-s-1071-roata-emoiilor

  •  Daniel Goleman-Inteligența Emoțională
https://ccdph.ro/wp/wp-content/uploads/2020/05/1469123057_Daniel_Goleman_-_Inteligenta_emotionala.pdf

„În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan.

Marea revoluţie a anilor 2000 constă în revanşa sentimentelor asupra inteligenţei.

Într-un sens foarte real avem două minţi; una care gândeşte şi una care simte.

Cei care sunt sclavii impulsurilor – aşadar, cei lipsiţi de autocontrol au mult de suferit din punct de vedere moral. Capacitatea de a controla impulsurile stă la baza voinţei şi caracterului. În mod similar, rădăcină altruismului se găseşte în empatie, în capacitatea de a citi emoţiile celorlalţi. Şi dacă exista doua atitudini morale de care timpurile noastre ar avea nevoie, ele sunt cu siguranţa autoînfrânarea şi compasiunea.

Poartă-te cu alţii aşa cum ai vrea să se poarte ei cu tine.” Daniel Goleman

 STIMA DE SINE dimensiunea evaluativă a imaginii de sine şi se referă la modul în care ne considerăm ca persoane în raport cu propriile aşteptări şi cu ceilalţi; evaluarea imaginii de sine diferă radical de evaluarea comportamentelor; eşecul adulţilor în a diferenţia între comportament şi persoană au frecvent drept consecinţă formarea unei stime de sine scăzute;perceperea unui eşec ca simptom al lipsei de valoare este nu doar injustă, ci şi foarte dăunătoare persoanei. Valoarea unei persoane nu decurge din performanţele realizate de aceasta într-un anumit domeniu, ci din ansamblul tuturor comportamentelor, acţiunilor şi potenţialităţilor sale trecute, prezente şi viitoare pe toate palierele vieţii. Un elev poate avea note mici la şcoală, însă să fie în acelaşi timp o persoana altruistă, respectoasă şi săritoare, trăsături pentru care merită respectul nostru; copii îşi evaluează imaginea de sine pornind de la părerile şi reacţiile adulţilor. Aprecierile sau

criticile acestora sunt preluate şi interiorizate de către copil, ducând la formarea unei stime de sine scăzute sau ridicate.

Persoane cu stimă de sine ridicată:

       • interpretează situaţiile noi ca fiind provocatoare, nu ameninţătoare;

• preferă independenţa;

• îşi asumă responsabilităţi;

• se implică în rezolvarea unor sarcini noi;

• îşi exprimă adecvat emoţiile pozitive şi pe cele negative;

• îşi asumă consecinţele acţiunilor lor;

• sunt mândre de realizările lor;

Persoanele cu stimă de sine scăzută

• sunt nemulţumite de persoana lor în general;

• evită responsabilităţile sau sarcinile noi;

• se simt lipsite de valoare;

• refuză să îşi asume consecinţele faptelor lor;

• manifestă toleranţa scăzută la frustrare;

• manifestă rezistenţă scăzută la presiunile negative ale grupului;

• îşi exprimă într-o manieră neadecvată emoţiile sau şi le neagă;

• consideră manifestarea emoţiilor o dovadă de slăbiciune.

HARTA INIMII

Se desenează o inimă şi se împarte în 4 cadrane. Fiecare cadran va fi completat după cum urmează:

1. Scrie trei calităţi ale persoanelor tale preferate.

2. Scrie trei lucruri din viaţa ta pe care ţi-ar plăcea să le schimbi.

3. Scrie trei lucruri pe care le faci bine.

4. Scrie trei cuvinte care ţi-ar plăcea să fie spuse despre tine.

Apoi se formează grupuri de lucru de 4-5 persoane şi se discută conţinutul fişelor cu inima fiecăruia.

La final se va răspunde la întrebări precum:

– Ce aţi învăţat despre voi înşivă?

– V-a surprins vreun raspuns de pe vreun formular?

– Aţi descoperit ceva nou despre cei din grupul vostru?

Asertivitatea

Asertivitatea se numără printre cele mai importante abilități sociale care sprijină adolescenții să facă față presiunii de grup, atunci când unele dintre normele cercului de covârstnici nu sunt în concordanță cu credințele, motivațiile și interesele lor. De exemplu, în cazul adolescenților, a fi asertiv înseamnă să ai încredere să refuzi o propunere, dacă ea nu este conformă cu dorințele tale, într-o manieră în care ceilalți să nu interpreteze refuzul ca un afront sau ca un comportament în afara regulilor grupului.

În literatura de specialitate există numeroase definiții ale asertivității. În esență, a fi asertiv înseamnă a-ți exprima punctul de vedere, fără să aduci un prejudiciu celuilalt, fără a fi agresiv sau disprețuitor. Cu alte cuvinte, a fi asertiv înseamnă a stăpâni arta de a spune nu sau de a spune ceva ce vine în contradicție cu punctele de vedere ale celorlalți, cu încredere, fermitate și bun simț. Alți autori privesc asertivitatea nu doar ca o abilitate de a refuza politicos o propunere, dacă nu îți este pe plac, ci mai degrabă ca pe un comportament care tinde spre o finalitate de tip „win-win“ (avantaj reciproc), către un rezultat satisfăcător pentru ambele părți implicate. Atunci când adopți un comportament asertiv, ai mai multe șanse să obții ceea ce dorești, însă doar dacă recunoști și dacă ții cont și de dorințele sau de nevoile celeilalte persoane. Paradoxul win-win este cel ce face acest lucru posibil (Potts & Potts, 2017). Din această perspectivă, adolescenții asertivi nu doar că refuză propunerile care nu sunt în concordanță cu punctul lor de vedere, ci pot juca un rol foarte important în influențarea comportamentelor celorlalți și chiar în schimbarea normelor de grup. Activități care ar putea dezvolta asertivitatea adolescenților: studii de caz cu privire la presiunea de grup și la beneficiile asertivității (de exemplu, cazuri reale din viața adolescenților, în raport cu unele comportamente de risc), consiliere, cursuri de dezvoltare a comunicării asertive.

Tema pentru acasă (5 minute):

În fiecare zi, completați următorul jurnal:

M-am simțit puternic atunci când :

M-am distrat atunci când:

3 lucruri pentru care sunt recunoscător astăzi sunt:

Mă simt fericit atunci când:

3 caracterisitici care mă fac unic sunt:

3 lucruri pe care le apreciez la mine sunt:

Sunt recunoscător(oare) pentru următoarele:

3 lucruri pe care le iubesc sunt:

III.  Exerciții în aplicația Learninapps

  1. 1. Emoții albe/emoții negre https://learningapps.org/18350869 

2. Călătorie în țara emoțiilor https://learningapps.org/13538037

3. Dicționarul emoțiilor https://learningapps.org/13545308

 4.  Emoții https://learningapps.org/13470446

5 . Emoții https://learningapps.org/10268726

6..  Emoții de bază https://learningapps.org/15839668

7.Găsește perechea https://learningapps.org/11855246

8. Emoții de bază exprimate în comportamente – Recapitulare

9.. EMOȚII – Prosesor consilier școlar Palu Cristina – Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța

10. Inteligența emoțională  https://learningapps.org/25506840

11. Expresii emoționale – Profesor consilier școlar Palu Cristina – Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța https://learningapps.org/15487262

12. Despre frică: „Greșeala recunoscută e pe jumătete iertată” – Metoda predicțiilor https://learningapps.org/22393908

13. Călătoria inițiatică spre (auto)cunoaștere

14. STIMA DE SINE https://learningapps.org/26727998


IV. Lecții relizate în aplicația Livresq

  1. 1. Comunicarea prin emoții .Rolul emoțiilor în învățare  -clasa a IX-ahttps://library.livresq.com/details/5f916926e050b9588fbf951e
  2. 2. Călătorie printre emoții și cuvinte  https://library.livresq.com/details/60ca0cdbf1e99e0007fa2f7d

17. EXPRIMAREA EMOȚIILOR ȘI A SENTIMENTELOR ÎN TEXTUL LIRIC  https://library.livresq.com/details/612690d86994de000905e5e4

  1. 3. Identificarea emoțiilor –clasa a VII-a https://library.livresq.com/details/602a224012fc100008cfd6fc

4. Inteligență emoțională –clasa a VI-a https://library.livresq.com/details/62249b7db2f4b900085c348b

5.  Universul emoțiilor-clasa a V-a  https://library.livresq.com/details/6069752a43286a00070d9da2

6 . Modificarea emoțiilor –clasa a IX-a https://library.livresq.com/details/602784e312fc100008c98ec2

7. Emoțiile-clasa a IX-a https://library.livresq.com/details/5f95f497d8fe33ab0f09445a

8.Fericirea-clasa a IX-a  https://library.livresq.com/details/5f95f4ccd8fe339ef0094483

9. Stresul și calitatea vieții–clasa a V-a https://library.livresq.com/details/602579221cf6ae00070f8589

10.Tapiseria cu emoții- https://library.livresq.com/details/63306d5cca8a7e00083490a5  clasa a II-a

11. Învăț să-mi controlez emoțiile –clasa a II-a https://library.livresq.com/details/601316b101f06b000765ecba

12.  Cine sunt eu? Clasa a IX-a  https://library.livresq.com/details/630e7aeed21cae000885c940   

13. Autocunoaștere- clasa a X-a  https://library.livresq.com/details/5f57cae6582a68b3a01ad789

14. Conduita psiho-socială-clasa a X-a https://library.livresq.com/details/609e6235d93e2a0007a3b116

15. Despre identitate clasa a X-a https://library.livresq.com/details/6050bb01d6ac4c0008f4dbef

V. Clip video sursa Youtube

1. Despre Inteligența Emoțională https://www.youtube.com/watch?v=T6xqpWf360E

2. Ce este inteligența emoțională?  https://www.youtube.com/watch?v=LgUCyWhJf6s

3. Puterea empatiei https://www.youtube.com/watch?v=5hEybu2NYFY&t=97s

4. Cuerdas- filmuleț despre empatie https://www.youtube.com/watch?v=4INwx_tmTKw

5. Emapatie și asertivitate https://www.youtube.com/watch?v=DuBEDxvktjw

6. Secretele inteligenței emoționale-Empatia și asertivitatea https://www.youtube.com/watch?v=Rv90ghpTvwk

7. Ce este Empatia? https://www.youtube.com/watch?v=0YuOJkoG2W8

8. Desen animat despre empatie  https://www.youtube.com/watch?v=lcMCG5R6c0k

9. Empatia https://www.youtube.com/watch?v=T7DSL7G-Zwo

10. Reziliența https://www.youtube.com/watch?v=xDn9H9ItByI

11. Reziliența emoțională https://www.youtube.com/watch?v=3oflwS5OonM

12. Resilence animation https://www.youtube.com/watch?v=cusbGK8tnO8

13. A Lesson on resilience https://www.youtube.com/watch?v=sKpBJjsZ7EE

14. Depășirea fricilor- Frica de eșec https://www.youtube.com/watch?v=CWR68MWqupw

15. Film despre reziliență https://www.youtube.com/watch?v=_iuPewWbp2U

16. Gestionarea emoțiilor https://www.youtube.com/watch?v=5PkZRKqOzuE

17. Emoții și sentimente- pe înțelesul copiilor https://www.youtube.com/watch?v=cQwBZFkRLKs

18. Să spunem emoțiilor pe nume https://www.youtube.com/watch?v=BvGqVWOVGVs

19. Cele șase emoții https://www.youtube.com/watch?v=Im1blfeluX4

20. Universul emoțiilor https://www.youtube.com/watch?v=hBkJ1vBwntY

21. Cum pot fi gestionate emoțiile? https://www.youtube.com/watch?v=VaEjHvfaqao

22. Cum să crești stima de sine https://www.youtube.com/watch?v=0i5VPWlFNDI&t=3s

23. Stima de sine contează https://www.youtube.com/watch?v=6dqQL8LTybs

24. Trei metode pentru a construi stima de sine https://www.youtube.com/watch?v=cfwzNFEK9SI

25. Stima de sine- poveste cu tâlc https://www.youtube.com/watch?v=KgsKtjS27lQ

26. Începeți să construiți stima de sine chiar de azi https://www.youtube.com/watch?v=IcnwfKerIZA

27. Serotonina și stima de sine https://www.youtube.com/watch?v=XGKgqwOkvXQ

28. Comunicarea asertivă https://www.youtube.com/watch?v=U_n8u73ALwQ

29. Cum să devenim asertivi? https://www.youtube.com/watch?v=WwH7xDtNZR8

30. Comunicarea nonviolentă  https://www.youtube.com/watch?v=IkAEzVMNYTo

VI. Podcast sursa Youtube

  1. De ce inteligența e mai mult decât IQ https://www.youtube.com/watch?v=uCHo4JWGnwY
  1. Cum transformăm furia din forță distructivă în instrument pentru asertivitate https://www.youtube.com/watch?v=5A1tiico3q8


VII. Emisiune despre inteligența emoțională sursa Youtube

1.  Inteligența emoțională  https://www.youtube.com/watch?v=qHFcmFz2MNg

2.  Inteligența emoțională https://www.youtube.com/watch?v=n69iDlh6Yro

3. Despre reziliența emoțională https://www.youtube.com/watch?v=GpuKBAOpQCM

4. Cum negociem cu frica? https://www.youtube.com/watch?v=cABEVL_nH9Q

5. 5 Pași simpli prin care să depășești frica și anxietatea https://www.youtube.com/watch?v=GUH1Ir5dLkk

6. Managementul stresului https://www.youtube.com/watch?v=wC47GaIRUgw

7. Extenuarea glandelor suprarenale și gestionarea stresului https://www.youtube.com/watch?v=CVtlhNgQxMs

8. Despre negativitate și furie https://www.youtube.com/watch?v=tDiAChvq63s

9. Terapia sufletului. Ce trebuie să știe un tânăr?  https://www.youtube.com/watch?v=NGk9P24ZIGo&t=422s

10. Despre emoții și sensibilitate https://www.youtube.com/watch?v=1OGmJpihKgc

11. Șapte lucruri esențiale pentru a fi asertiv  https://www.youtube.com/watch?v=HYwj-Mdt3n0

12. Cum să comunici asertiv cu persoane dificile?  https://www.youtube.com/watch?v=7QNBrQGFpz8

13. O strategie de limbaj asertiv  https://www.youtube.com/watch?v=LIz_8fl4EvA

14. Regula 5-5-5 pentru a-ți schimba viața https://www.youtube.com/watch?v=A1OHTApUfDA

VIII. TEDX despre inteligența emoțională sursa Youtube

1. Empatia noastră cea de toate zilele https://www.youtube.com/watch?v=KUq_XUz4-6k

2. Cum să-ți dezvolți încrederea în sine https://www.youtube.com/watch?v=IVWGSqqTGlY

3. Ultimul om  https://www.youtube.com/watch?v=NFplhCaKZiE

4. Fricile care ne blochează https://www.youtube.com/watch?v=_H26OMDeClE

5. Despre puterea emoției https://www.youtube.com/watch?v=VLVmOxbYuZc

6. De la Mintea Rațională la Mintea Irațională https://www.youtube.com/watch?v=rsI0b382waw

7. Găsirea echilibrului interior https://www.youtube.com/watch?v=fp6jPgElFtI&t=502s