Vizită în realitatea celorlalți

Fișă de lucru

Gândește-te la un conflict de opinii sau la o neînțelegere cu o persoană din viața ta. Poate fi ceva legat de locul tău de muncă, de prieteni sau de familie, dar trebuie să fie un conflict care se desfășoară în prezent. Poate fi un conflict mai vechi și mai puțin dezbătut recent, dar gata să explodeze dacă subiectul ar fi adus în discuție. Cel mai probabil, deja te-ai gândit la o situație anume.

În spațiul de mai jos, alcătuiește o listă cu toate argumentele care demonstrează că tu ai dreptate în legătură cu poziția pe care ai adoptat-o și o altă listă cu argumentele care demonstrează că celălalt greșește, încercând să fi cât mai specific cu putință.

Acum, alcătuiește o listă, detaliată și precisă, cu argumentele pe care le-ar putea aduce cealaltă persoană pentru a demonstra că tu ești cel care greșește și ea are dreptate.

Încearcă să identifici cât mai multe dintre interesele, obiectivele, dorințele și nevoile care motivează cealaltă persoană. În general, interesele oamenilor sunt foarte diferite de pozițiile pe care ei le adoptă. Pozițiile sunt acele soluții evidente, concrete, pe care insistăm să le materializăm, crezând că asta ne va face fericiți, în timp ce interesele reprezintă nevoile mai greu de accesat și de înțeles, care trebuie satisfăcute pentru ca problema reală să fie rezolvată cu succes, Oamenii tind să se concentreze pe pozițiile pe care le adoptă și, în unele cazuri, nu ajung niciodată să-și înțeleagă cu adevărat interesele, Totuși, ei sunt capabili să își conștientizeze interesele reale, dar pentru asta e nevoie de ceva efort și, uneori, de ajutorul unei

alte persoane imparțiale.

După ce ai identificat interesele celeilalte persoane asumi și ți-ai dat seama ce anume este important pentru ea, încearcă să îți asumi poziția ei în conflictul vostru și să construiești cea mai bună strategie pentru a obține rezultatele dorite Notează mai jos cele mai bune argumente pe care le poți găsi pentru a susține poziția celuilalt și explică de ce sunt ele valide, importante și demne de luat în considerare.

Acum, întoarce-te la interesele personale. Cel mai probabil, există o legătură directă, dar nu foarte evidentă, între interesele celeilalte persoane și ale tale. Care sunt obiectivele, dorințele și nevoile conștiente care te motivează? Compară cele două liste și încearcă să găsești similaritățile dintre ele. Ce anume aveți în comun? În legătură cu ce anume este nerealistă cealaltă persoană? Dar tu? Cum ar percepe situația o a treia persoană neutră și obiectivă? Cum s-a modificat percepția ta asupra realității ca urmare a acestui exercițiu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *