Încearcă să ajungi la rădăcina vinovăției tale
Fă o mică introspecție și încearcă să afli de ce te simți vinovat. Dacă ai făcut sau nu o acțiune, vezi ce a stat în spate, de ce ai acționat în acel mod și nu altfel. Să găsești cauza sentimentului de vinovăție te va ajuta să ai o abordare mai eficientă atunci când apare din nou starea respectivă.
Ține un jurnal
De îndată ce apar sentimentele de vinovăție, notează-le într-un jurnal. Înregistrează ora, ziua și motivul pentru care te-ai simțit vinovat, apoi revizuiește notițele la fiecare două săptămâni. Vizualizarea tuturor situațiilor în care apare sentimentul de vinovăție te poate ajuta să găsești un tipar pentru acțiunile tale și să le poți ameliora. De asemenea, descărcarea prin scris poate contribui la diminuarea sentimentului de vinovăție.
Oferă-ți o pauză
Din când în când, o mică vacanță în care să te îndepărtezi de problemele și stresul cotidian poate ajuta, chiar și dacă este vorba de două-trei zile. Este foarte important însă ca în această perioadă să iei cu adevărat o pauză de la toate grijile și gândurile de vinovăție.
Ai grijă de tine
Să ai grijă de tine este sănătos, nu egoist. Uneori ne simțim vinovați pentru că avem grijă de noi înșine, fără să ne dăm seama că doar dacă facem asta vom putea avea grijă și de ceilalți. Așa cum în cazul depresurizării în timpul zborului suntem sfătuiți să ne fixăm întâi propria mască, ca să putem respira, așa și în situațiile de viață este important să avem grijă de propria sănătate și echilibru emoțional, ca mai apoi să îi susținem pe cei dragi.
Stabilește-ți prioritățile
Scrie cele mai importante trei priorități, indiferent dacă sunt copiii, partenerul, cariera, spiritualitatea sau sănătatea. Dacă începi să te simți vinovat pentru ceva ce ai făcut, scoate lista. Dacă subiectul vinovăției nu este în top trei priorități, atunci nu merită să te agiți pentru el.
Corectează-ti greșelile
Uneori irosim mai multă energie criticându-ne pentru greșelile noastre decât o facem corectându-le. În loc să pierzi timpul simțindu-te vinovat, acceptă-ți greșeala și fă tot posibilul pentru a o corecta. De exemplu, dacă te simți rău că ai mers la cumpărături în loc să te joci afară cu copiii tăi, scoate-i în parc într-o seară și petrece timp de calitate cu ei.
Fii propriul tău prieten
O modalitate de a te putea ierta mai mult este să îți vezi greșelile din perspectiva altcuiva. Consideră că prietenul tău se confrunta cu o problema similară – ai avea aceeași reacție față de el cum o ai față de tine? Adevărul este că probabil ești mai dur cu tine decât ai fi cu altcineva, așa că dă-ți aceleași circumstanțe pe care le-ai acorda altcuiva
Identifică adevăratele greșeli
Reacțiile altor persoane te pot face să te simți vinovat, chiar și atunci când nu ai greșit. Când ai tendința să te simți vinovat, identifică cu adevărat dacă este o problemă sau o greșeală reală sau doar una indusă de altcineva.
Iartă-te
După ce ai făcut tot ce ai putut să îndrepți o situație, nu îți mai rămâne de făcut decât să te ierți. Dacă ai greșit față de altcineva cere scuze, scrie o scrisoare, angajează-te să schimbi lucrurile. Odată ce simți că ai făcut un pas spre a îndrepta ce ai greșit, îți va fi mai ușor să nu te mai învinovățești.
Învață să spui „nu”
Fă un obicei din a spune „nu” cel puțin o dată pe zi. Vei recâștiga controlul asupra vieții tale și vei realiza că nu trebuie să te simți vinovat de fiecare dată când refuzi sarcini suplimentare.
Privește spre viitor, lasă trecutul în urmă
Gândind în exces la lucrurile pe care nu le poți schimba nu vei rezolva nimic. În loc să te întrebi „Ce s-ar fi întâmplat dacă?” alege să spui „Ce se întâmplă acum?”. Învață din greșelile din trecut și folosește-le pentru a face o schimbare pozitivă viața ta, dar nu lăsa întâmplările deja consumate să te macine mai mult decât este cazul. Vinovăția este un sentiment înrădăcinat în trecut și o modalitate de a o depăși este să te concentrezi asupra a ceea ce vrei pentru viitor. Reține-ți prioritățile și stabilește câteva obiective pentru a-ți îmbunătăți viața, apoi fă un plan care să te ajute să realizezi ce este important pentru tine. A merge mai departe este una dintre cele mai bune modalități de a evita blocarea în trecut.
Cere o altă perspectivă
Dacă te confrunți cu o situație conflictuală, cere părerea cuiva neutru. Este posibil să ai o viziune mult mai gravă decât realitatea și lucrurile să stea de fapt mult mai simplu. De asemenea, cineva din exterior poate percepe situația mai permisiv și poate oferi mai multă acceptare.
Cunoaște-ți calitățile
Când ești propriul critic, este mai ușor să te concentrezi asupra a ceea ce faci greșit și să nu îți vezi calitățile. Poate nu ești genul care face gesturi romantice, dar ești un bun ascultător sau ajuți mereu în situații dificile. Poate nu gătești mereu copiilor, dar nu ratezi niciodată activitățile lor de la școală. Nu suntem buni toți la aceleași lucruri, dar cu siguranță asta nu înseamnă că nu suntem buni de nimic. Cu toții avem defecte și calități, lucruri care ne ies foarte bine și altele la care mai avem de lucrat.
Învață că există lucruri care nu se pot controla
Ești doar un om, nu trebuie să rezolvi problemele omenirii. Doar fii cine ești, fă ce poți mai bine și nu mai considera că totul ține de tine.
Nu lăsa sentimentele de vinovăție nerezolvate
Dacă ai avut un conflict cu cineva sau simți că ți s-a făcut o nedreptate, încearcă să rezolvi situația, nu să o lași deschisă, pentru a crea frustrări. Cu cât ai claritate în toate ariile vieții, cu atât te vei simți mai ușurat, iar să ții ranchiună îți poate accentua sentimentul de vinovăție. Până la urmă, trebuie să conștientizezi și să accepți că toți oamenii fac greșeli. Important este să știi că ai făcut tot ce ți-a stat în putere și să te tratezi cu mai multă blândețe și acceptare. Dacă ai în continuare sentimente accentuate de vinovăție, poți lua în considerare și să consulți un terapeut sau un consilier.