DICȚIONARUL EMOȚIILOR. Comparația

Emoții care apar ca o consecință a comparației:

invidia, gelozia, resentimentul, admirația, reverența/ireverența

Cred că nu prea suntem conștienți în legătură cu acest ”aproape dezastru psihologic ” care este comparația. Am avea multe de învățat dacă am fi mai conștienți de câte ori pe zi ne comparăm cu alții, ne comparăm copiii cu alți copii, casele în care stăm, salariile, eforturile etc, etc Ne comparăm chiar și când nu suntem conștienți de asta. Psihologii spun că a compara nu este o alegere. Suntem setați să facem asta și o vom face mereu. Comparăm. Singura alegere pe care o avem este să fim conștienți și să decidem cum vom alege și cum ne va afecta alegerea făcută. Chiar și atunci când suntem conștienți de ce iarba vecinului este mai verde ca a noastră, comparația tot ne macină.(Scott Sonnenschein – psiholog la Rice, zice :„Iarba chiar e mai verde la vecinul” pentru că e despre cum crește firul de iarbă tăiat. Arată mai verde când ești la distanță).  Toți vrem să ne integrăm, dar…și să ieșim în evidență cumva. Nu îmi pasă dacă copiii mei sunt mai buni decât copiii de vârsta lor, în general, ci dacă copilul meu e mai bun decât cel de lângă el.

Cum ne afectează comparația?

Comparația este ucigașul bucuriei, spune Brene Brown. Dar depinde de ce fel de comparație facem. Există două tipuri de comparație:

  1. Comparația ascendentă – a te compara cu cineva cu rezultate mai bune decât tine. 
  2. Comparația descendentă – a te compara cu cineva cu rezultate mai slabe  decât tine.

La prima vedere s-ar părea că a te compara descendent te poate face mai fericit decât comparația ascendentă. Dar cercetările arată că „Direcția comparației nu garantează direcția rezultatului. Ambele tipuri de comparație pot avea atât efecte negative cât și efecte pozitive.”(Alicia Nortje)

Ceea ce ne doare nu e că ne uităm în sus sau ne uităm în jos, ci că NU ne uităm la oameni și nici la noi înșine!(B. Brown)

Comparația este una din cele mai periculoase experiențe când vine vorba de stima de sine. Și nu poți alege să nu te compari, pentru că suntem setați să ne comparăm. Dar, să știi că ești setat să faci comparații(mai ales acum, când spațiul virtual este nu doar foarte ușor disponibil, ci și încurajează asta!), să conștientizezi când ești într-o experiență de comparație și să alegi ce faci cu comparația – asta înseamnă putere, sau competență emoțională.

PS. Fii ca restul, dar mai bun! Asta-i comparația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *