DICȚIONARU EMOȚIILOR. Resentimentul

Este o emoție deseori întâlnită când nu impunem granițe sau nu cerem ce dorim, sau așteptările nu sunt atinse/satisfăcute, pentru că nu le putem controla. Resentimentul nu este din familia mâniei, ci din familia invidiei. E ca un cuțit pe care îl ținem la gâtul propriu.

„Resentimentul este ca și când ai bea otrava și te-ai aștepta să moară celălalt.”(Carrie Fisher)

„Furia, resentimentul și gelozia nu schimbă sufletul celorlalți; îl schimbă doar pe al tău.”(Shannon L Alder)

Resentimentul este ca un bumerang care ratează ținta și se întoarce de unde a plecat.

Resentimentul este asociat cu amărăciunea pe care o simți atunci când ai impresia că ai fost tratat nedrept, că ai fost înșelat sau trădat.

Prima capcană a resentimentului este că te afectează numai și numai pe tine, nu și pe celălalt. Când ai resentimente față de cineva, cealaltă persoană nici nu face parte din subiect. Nu e vorba despre acea persoană! Este despre tine! Este răul pe care ți-l faci ție însuți. Este necesar să conștientizăm ceea ce simțim și până nu accepți că resentimentul este despre tine, acesta nu dispare. A doua capcană este generalizarea de tipul: toți bărbații, toate femeile, toți șefii…

Câteva exerciții pentru dizolvarea resentimentelor

Imagerie dirijată

Așează-te confortabil, cu ochii închiși și relaxează-ți mintea și corpul. Imaginează-ți că ești la teatru, e întuneric în sală, dar pe scenă este persoana față de care ai puternice resentimente. Poate fi vorba de o persoană din trecut, din prezent, vie sau moartă. Nu contează. Spotul luminos este asupra acestei persoane. Imaginează-ți că i se întâmplă ceva bun, ceva la care ține foarte mult.  Imaginează-ți că zâmbește și că se simte fericit. Susține această imagine timp de câteva minute. Apoi las-o să se dizolve.

După ce persoana părăsește scena, urcă-te tu însuți acolo. Stai în lumina reflectoarelor și imaginează-ți că ți se întâmplă tot felul de lucruri bune. Zâmbește și simte starea de fericire care te invadează. Încearcă să extinzi această stare de fericire și de abundență interioară pe care o simți.

  • Încetează să te mai victimizezi! Când ceva nu merge bine acordă-ți un minut pentru a conștientiza cu ce ai contribuit tu la apariția acelei probleme
  • Identifică-ți nevoile care nu sunt satisfăcute și ar putea să-ți declanșeze resentimentele. Verbalizează aceste nevoi și învață cum să le comunici celulilalt într-un mod în care să fie corect înțeles și să nu-l rănească. Avem tendința să ne minimalizăm propriile nevoi cu scopul de a crea în jurul nostru armonie și liniște. Dar armonia și liniștea bazate pe acest principiu sunt false și de scurtă durată. Sacrificarea regulată a nevoilor proprii poate duce la apariția resentimentelor sau contribuie la apariția unor boli fizice grave(vezi Gabor Mate – Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică. Editura Herald, 2022; sau Gabor Mate – Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns. Editura Curtea Veche Publishing, 2021).
  • Respiră! Folosește tehnici de respirație care să-ți liniștească mintea și corpul. Vom prezenta câteva astfel de tehnici într-un articol viitor. (Vezi  Dan Brule – Respira pur și simplu. Editura For You, 2017).
  • Examinează-ți perspectivele. Punctul tău de vedere nu este singurul. Celălalt poate avea o perspectivă diferită; cu totul diferită. Pune-te în papucii celuilalt și gândește-te care-i experiența lui de viață și cum se văd lucrurile de la el.
  • Claritate. Caută să găsești claritatea!
  • Exprimă-ți emoțiile într-un fel în care să-ți fie confortabil: plângi, strigă, lovește cu pumnii în pernă sau în sacul de box, aleargă, cântă, scrie, înoată….etc Important este să conștientizezi și să te eliberezi de această energie negativă.
  • Regăsește-ți liniștea prin respirație controlată.
  • Amintește-ți că tu deții controlul asupra tuturor gândurilor și acțiunilor tale!
  • Înțelege: privește obiectiv situația în care te afli. Ce l-a determinat pe celălalt să acționeze așa? Câteva tehnici din psihodramă ar fi foarte eficiente: inversiunea de rol, decentrarea perceptivă circulară, dublul, oglinda etc. s-ar putea să constați că acțiunile celuilalt nu sunt un atac la pesoana ta, ci scenariile neconștientizate ale celuilalt.
  • Iartă! Iertarea nu este depre celălalt, ci despre tine. Ca să poți merge mai departe. Voi reveni asupra acestui subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *