Cu cât vă înțelegeți mai bine cu ceilalți, cu atât vă veți simți mai bine. Pentru a avea relații bune cu ceilalți este necesar să respectați anumite principii:
- Asumă-ți responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în relație. Nu da vina pe partener sau pe prieteni pentru problemele apărute în relație, ci caută modalități de a o face mai eficientă.
- Pentru ca o relație să fie specială, trebuie hrănită în mod constant. Nu considera niciodată că o legătură este garantată pentru eternitate. Este esențial să te concentrezi asupra lucrurilor pe care ți le dorești într-o relație.
- Protejează-ți relația! O cale sigură de a compromite o relație este să minimalizați importanța celeilalte persoane, să o dezonorați, să depreciați. Protejați-vă relația crescând stima de sine a persoanei care vă este alături
- Presupuneți ce este mai bun. Votul vostru de încredere va stimula comportamentul său pozitiv.
- Păstrează prospețimea relației. Dacă relațiile par să nu mai aducă nimic nou sau să ajungă plictisitoare, devin vulnerabile la eroziune. Căutați noi modalități de relaționare pentru a da savoare relației.
- Apreciați binele. Este foarte ușor să observați ce nu vă place la o relație. Este în natura noastră să observăm foarte ușor ce nu ne place la o relație. Pentru a remarca ceea ce vă place trebuie să faci un efort remarcabil. Să dedici mai mult timp pentru observarea aspectelor pozitive ale relației și, cel mai probabil, comportamentul pozitiv se va intensifica de ambele părți.
- Comunicați clar. Foarte multe certuri pornesc de la o formă sau alta de neînțelegere. Ai răbdare să asculți și să înșelegi cu adevărat ce își spune celălalt. Nu reacționa la ceea ce crezi că vor să spună oamenii; întreabă-i ce vor să spună și apoi formulează un răspuns.
- Menține o atmosferă de încredere și protejeaz-o! multe relații se destramă după o încălcare majoră a încrederii(minciuni, aventuri etc). rănile din prezent, chiar și cele minore, ne reamintesc de traume majore din trecut și le dăm proporții mult mai mari. Odată ce atmosfera de încredere a fost violată, încearcă să înțelegi de ce s-a întâmplat asta.
- Înfruntă problemele dificile. De fiecare dată când cedezi în fața cuiva pentru a evita o ceartă, renunți câte puțin la puterea ta. Dacă faci asta timp îndelungat renunți la o mare parte din putere și începi să ai resentimente față de relație. Evitarea conflictelor pe termen scurt are, adesea, efecte devastatoare pe termen lung. Cu fermitate, dar păstrându-ți amabilitatea, susține ceea ce crezi că este corect. Asta ajută la menținerea unei relații echilibrate.
- Fă-ți timp pentru celălalt. Relațiile au nevoie de timp real pentru a funcționa. În multe cupluri în care ambii parteneri muncesc și au grijă de copii, cei doi se simt de multe ori că se îndepărtează unul de altul pentru că nu mai au timp să stea unul cu celălalt. Când își găsesc timp, înțeleg adesea cât de mult se plac.